Beteende

Datorspel


Det är interaktionen mellan spelarna snarare än våldsamt innehåll som kan få negativa effekter i det verkliga livet.

Ett snällare internet

Med hjälp av neuroforskare har spelföretaget Riot Games minskat förekomsten av kränkningar, hat och hot i chatt-konversationerna med över 90%.

league

”League of Legends” är ett internet-baserat spel som spelas i lag. Idag finns 67 miljoner spelare världen över. Chatt-historiken sparas vilket innebär att spelutvecklarna och forskare har ett imponerande stort material att analysera. Spelet är ökänt för att ha ett hårt klimat bland spelarna – något som är ett stort problem enligt Jeffrey Lin på Riot Games. Han anställde därför en grupp forskare för att studera spelarnas interaktioner med förhoppningen om att förändra kommunikationsmönstret.

– Den allmänna uppfattningen var att det finns ett fåtal personer som förstör den annars goda stämningen. Den enkla lösningen har varit att stänga av dessa för att förbättra kommunikationsklimatet. Men resultatet från vår analys visar att de flesta spelarna uppförde sig illa – men vid enstaka tillfällen, säger Lin. Beteendet hos samtliga användare behöver därför förändras.

Tribunalen
Spelutvecklarna på Riot Games introducerade då något de döpt till ”Tribunalen”. En typ av virtuell domstol där spelarna själva får avgöra vad som är acceptabelt beteende och inte. En grupp spelare fick gå igenom chatthistorik och avgöra vilka typer av beteenden som borde straffas med avstängning. Man införde även ett sätt att ge feedback till avstängda spelare för att de lättare skulle förstå orsaken till avstängningen. Det visade sig att reglerna följdes bättre när spelarna själva varit engagerande i de etiska riktlinjerna. När avstängda spelare fick se sin egen chatthistorik med ett utlåtande från tribunalen avhöll sig dessutom hela 70 % från att upprepa beteendet.

Spelskaparna utvecklade ett datoriserat feedback-system som automatiskt ”lärde sig” vilka chattkommentarer som skulle få vilken feedback, systemet blev snabbare ju mer det användes. Till slut hade man lyckats snabba upp processen så att spelare kunde få feedback 5-10 minuter efter en överträdelse – med resultatet att hela 92 % avhöll sig från att upprepa de destruktiva kommentarerna!

– Det handlar om att tillrättavisningen ska vara specifik, ha rätt timing och vara lätt att förstå och agera på, säger Lin. Det är grundkurs i klassisk psykologi.

James Ivory, kommunikationsforskare på Virginia Tech Institutet, menar att ett våldsamt spelinnehåll inte nödvändigtvis är det problem vi ska fokusera på.

– Det är spelarnas rasistiska, sexistiska och homofoba uttalanden som utgör det verkliga problemet, säger han till Nature.

Källor
Kwak H, Blackburn J, & Han S, Nature, vol 531, 2016 

Kwak, H, Blackburn, J, & Han, S. Proceedings of the 33rd Annual ACM Conference on Human Factors in Computing Systems ACM. 2015 

Läs mer
Mer om dataspel finns i kunskapsbanken på holone.se

Publicerat av:
Marie Ryd
Marie Ryd
20 september 2016

Kontakt: 0708 - 67 48 70
marie.ryd@missinglinks.se
Tillbaka till Forskningsbanken

Liknande artiklar

Konsten att minnas

Neuromyter

Reptilhjärnan styr ekonomiska beslut