Forskningsbanken

När vi fullt ut förstår hur våra hjärnor och vår kropp fungerar och dessutom använder oss av den kunskapen ökar förutsättningarna för ett välmående näringsliv och en positiv samhällsutveckling. Missing Link arbetar med att göra modern hjärnforskning till livskonst och grundade därför Holone 2010. Artiklar publicerade i Holone är inlagda i Forskningsbanken. Vi fortsätter nyfiket att bevaka och referera från neurovetenskapens och psykologins forskningsfront med rön relevanta för arbetslivet. Vi vill dela med oss av den viktiga kunskapen!

Nedan hittar du korta sammanfattningar av vetenskapliga studier i en sökbar databas. Vi sammanfattar bara studier och böcker som har granskats genom peer-review. Sprid dem gärna vidare!

Hjärnans empatigap

Även påamerikanska MIT, Massachusetts Institute of Technology, fördjupar sig forskarna i frågan om hur och varför den mänskliga förmågan till empati avtar under vissa omständigheter? Neuroforskaren Emile Bruneau, kallar fenomenet ”hjärnans empatigap”.

Tänkvärt om mål

Att sätta mål och formulera en önskvärd framtid är centralt för varje organisation. Men vad är det som gör att vi helhjärtat går in för något? Elliot Berkman, neuroforskare inom området ”att nå mål” presenterade på Neuroleadership-konferensen två viktiga pusselbitar.

Lycka är flow

”Flow business” är helhjärtad uppmärksamhet.

Mindfulness i näringslivet

Vad har näringslivet för nytta av mindfulness? Harvard Business Review ställde frågan direkt till hjärnforskaren Sarah Lazar.

The winner takes it all

När vi vinner över andra känner vi oss lite bättre och ibland så till den grad att vi tycker oss ha rätt att fuska lite. Ja så tolkar och sammanfattar forskarna sina resultat från en serie försök publicerade i ansedda PNAS. Att vinna över andra kan göra dig mindre generös, till och med oärlig.

Yoghurt med probiotika påverkar känslolivet

Bakteriefloran i mag-tarmkanalen är nödvändig för att vi ska kunna smälta mat och ta upp näring. Nya studier visar att tarmbakterierna även kan påverka våra känslor. En milstolpe, säger KI-forskaren Rochellys Diaz Heijtz.

Upplevelsen av höga C eller av att vara fladdermus

Världen är inte vad vi tror att den är. Lika lite som vi förstår och har tillgång till det som finns därute, bortom sinnesförnimmelserna, lika svårt tycks det vara att förstå varför vi alls är medvetna och hur något materiellt som nervceller kan vara kopplat till något mentalt, som en medveten upplevelse av höga C eller färgen blå. Medvetandeforskning är hett – men sommarens konferens bjöd tyvärr inte på något genombrott.

Billig genterapi

I en ny unik studie visar forskare för första gången att mindfulnessmetoder kan ”boostra” aktiviteten hos de gener som är bra för hälsan. Och det tar bara 10-20 minuter per dag för att få effekt på gen-nivå.

Tarmbakterierna viktiga för hjärnan

Vanliga tarmbakterier tycks på något sinnrikt sätt kommunicera med hjärnan och vårt beteende. Fyndet är ett svenskt tvärvetenskapligt genombrott och innebär ett helt nytt sätt att se på tarmfloran.

Omega 3

Forskare från Lunds universitet har visat att 40 friska medelålders individer som tog kosttillskott av fiskolja under 5 veckor faktiskt fick bättre arbetsminne, särskilt när det gällde att minnas ord och meningar.