Billig genterapi

I en ny unik studie visar forskare för första gången att mindfulnessmetoder kan ”boostra” aktiviteten hos de gener som är bra för hälsan. Och det tar bara 10-20 minuter per dag för att få effekt på gen-nivå.

Genterapi

Herbert Benson vid Massachusetts General Hospital i Boston analyserade genprofi len hos 26 frivilliga före de lärde sig en metod att under 10-20 minuter varje dag praktisera andningsövningar och att släppa taget om ältande tankar. Efter 8 veckors daglig träning var genprofilen betydligt hälsosammare, det handlade om tre områden: mitokondrierna, insulinproduktionen och telomererna, som skyddar arvsmassan. De gener som minskade i aktivitet var de som deltar i utvecklingen av kronisk infl ammation. Genom att ta blodprov omedelbart före och efter övningen, samma dag, kunde forskarna visa att genförändringen inträffade inom några minuter. När man sedan jämförde med 26 som övat metoden i tre år fann man att de
hade den friska genprofi len redan före de gjorde sin övning, vilket tyder på långtidseffekt. Nu återstår att se om resultaten kan upprepas av andra.

Källa
Bhasin, Dusek et al. PLoS ONE 8(5): e62817.
doi:10.1371/journal.pone.0062817, april, 2013.

Publicerat av:
Marie Ryd
Marie Ryd
1 februari 2014

Kontakt: 0708 - 67 48 70
marie.ryd@missinglinks.se
Tillbaka till Forskningsbanken

Liknande artiklar

Hunger påverkar dina beslut

Alvedon minskar smärta vid social utfrysning

TV-reklam för läkemedel har placeboeffekt