När vi fullt ut förstår hur våra hjärnor och vår kropp fungerar och dessutom använder oss av den kunskapen ökar förutsättningarna för ett välmående näringsliv och en positiv samhällsutveckling. Missing Link arbetar med att göra modern hjärnforskning till livskonst och grundade därför Holone 2010. Artiklar publicerade i Holone är inlagda i Forskningsbanken. Vi fortsätter nyfiket att bevaka och referera från neurovetenskapens och psykologins forskningsfront med rön relevanta för arbetslivet. Vi vill dela med oss av den viktiga kunskapen!
Nedan hittar du korta sammanfattningar av vetenskapliga studier i en sökbar databas. Vi sammanfattar bara studier och böcker som har granskats genom peer-review. Sprid dem gärna vidare!
När man i väst börjar tala om mindfulness-övningar på kontoret tar japanerna konceptet hela vägen och fullständigt impregnerar sig i sinnesförnimmelser – de ”skogsbadar! Nyttan av en shinrin-yoku börjar få vetenskapligt stöd. Cypressoljan stimulerar immuncellerna.
Det långvariga stillasittandet ökar risken för ohälsa jämförbart med rökning, säger Örjan Ekblom forskare vid GIH. Redan efter 25 minuters stillasittande sänder fettcellerna ut ämnen till musklerna som påverkar hälsan negativt. Den som inte gillar träning vinner mycket bara genom att minska sitt stillasittande.
Att arbeta på distans har sina för- och nackdelar. Det kan öka tillfredsställelsen i arbetet – om det sker i begränsad mängd.
Hungrig? Eller ”full av ghrelin” som det också skulle kunna kallas – pass upp – risken är stor att du tar impulsiva beslut. Ghrelin tycks vara den faktor som kopplar samman hunger, som signaleras från magen, med impulsivitet som kontrolleras av hjärnan.
Världen idag är i ett kritiskt behov av empati och medkänsla – en förmåga som går att träna upp, säger Tania Singer, som sorterar i begreppen.
Håll koll på dygnsrytmen och minska din sociala jetlag – det gynnar hälsa, lärande och minne.
Vad är den viktigaste framgångsfaktorn för effektiviteten hos ett team? Det handlar om gruppkultur och ”psykologisk trygghet”, visar en genomlysning av 180 team från Google. Och hur skapar man det? Läs resultaten och den senaste forskningen på området.
Nya ledtrådar kring hjärnans återhämtningsförmåga. En människas resiliens avser förmågan att kunna bibehålla en hög nivå av positiva känslor trots motvind. Det innebär inte att resilienta människor aldrig upplever negativa känslor, utan att negativa känslor inte stannar kvar. Det handlar om återhämtningsförmåga.
Sinnestillstånd Självmedkänsla Självmedkänsla – det är att stötta sig själv i motgångar istället för att reagera med hård inre kritik eller kräva av sig själv att vara perfekt i alla lägen. Det är att vara lika stöttande mot sig själv som vi är mot andra. Agneta Lagercrantz Självmedkänsla – varför och hur Vi dömer och […]
Oxytocin skänker inte bara lugn och ro. Avsikten med detta finurliga hormon är att stärka relationer. I en fredlig miljö genererar oxytocinet känslor som omsorg och medkänsla. Men i en hotfull miljö ligger oxytocinet bakom ”vi och dom”-känslan. Den goda oxytocinfyllda medarbetaren förvandlas plötsligt till en person som skadeglatt njuter av att se ”de andras” smärta.