Forskningsbanken

När vi fullt ut förstår hur våra hjärnor och vår kropp fungerar och dessutom använder oss av den kunskapen ökar förutsättningarna för ett välmående näringsliv och en positiv samhällsutveckling. Missing Link arbetar med att göra modern hjärnforskning till livskonst och grundade därför Holone 2010. Artiklar publicerade i Holone är inlagda i Forskningsbanken. Vi fortsätter nyfiket att bevaka och referera från neurovetenskapens och psykologins forskningsfront med rön relevanta för arbetslivet. Vi vill dela med oss av den viktiga kunskapen!

Nedan hittar du korta sammanfattningar av vetenskapliga studier i en sökbar databas. Vi sammanfattar bara studier och böcker som har granskats genom peer-review. Sprid dem gärna vidare!

Kraften av föreställningar

Placebo-effekten känner de flesta till. Placebo kallas den effekt vi får av en medicinsk behandling som skapas av förväntningarna på behandlingen, oavsett om det är sockerpiller eller något annat som ordineras. Nu visar ny forskning att placebo inte bara gäller behandlingar utan att samma kraft finns i våra egna föreställningar, våra mindset! Och att inbillning ger verklighet.

Nya fynd om urgamla amygdala

Tidigare har forskarna trott att de båda mandelformade corpus amygdalae, i dagligt språk amygdala, som tillhör de äldsta strukturerna i känslohjärnans limbiska system, bara har att göra med omedelbara överlevnadsstrategier. Men helt nyligen presenterade ansedda tidskriften Nature forskning som visar att amygdala har fler strängar på sin lyra.

Cannabis och kognition

Cannabisbruket ökar men är inte att leka med! Det försämrar våra kognitiva funktioner, förrädiskt smygande. På nätet sprids gammal felaktig information, vi står infören allvarlig utmaning, säger forskare och narkotika-analytiker.

Perception

Ju mer koncentration desto mer förträngning! Det är naturens lösning på det vi kallar uppmärksamhet. Det mest uppenbara kan bli osynligt. Det handlar om varseblivande – delar vi samma verklighet?

En lunchpromenad gör gott

Eftermiddagar på kontoret kan ibland vara tuffa att ta sig igenom. Tiden går långsamt och uppgifterna känns tunga. Istället för att banna dig själv för att du är ineffektiv visar en ny studie att det finns ett enkelt sätt att få upp entusiasmen.

Hjärnans kapacitet allt mer hisnande

Hjärnan, med sina i runda tal 130 miljarder nervceller, har sannolikt en mycket större minneskapacitet än vad vi tidigare trott visar ny forskning från amerikanska Salk Institutet.

Medkänsla på jobbet -varför då?

Många skulle hålla med om att vi behöver mer medkänsla för att minska lidandet i världen. Men få prioriterar att bygga upp en kultur av medkänsla på jobbet, där vi spenderar största delen av vår vakna tid. Medkänsla hör inte arbetslivet till, säger många, och förknippar det mer med välgörenhet än med kollegor.

Kroppsknuten kreativitet

Placera dig utanför en låda när du ska vara kreativ, det lönar sig. Likaså att använda både höger och vänster sida av kroppen. Vad vi gör med kroppen återspeglar sig i knoppen. I ett banbrytande försök med att gestalta några vanliga metaforer har man sett att dessa verkligen fungerar!

Neuroekonomi

Varför gör vi kognitiva misstag eller ”feltänk” som begränsar vår framtida lycka?

Samordnade rörelser stärker gruppen

Marsch, rodd och segelsättning – hej hå hej hå hej hå hej hå, 1 2 1 2 1 2! Taktfasthet väcker förvisso motstridiga känslor. Nu visar forskning att samordnade rörelser ger kraft till en grupp individer.