Den nu 15 år gamla kunskapen om spegelneuron förändrade radikalt synen på vad en människa är och kan. En italiensk forskare, Giacomo Rizzolatti, identifierade en speciell sorts nervceller i hjärnan som automatiskt och undermedvetet aktiveras när du tittar på en annan människas handlingar. Det resulterar i att samma handling utspelar sig, eller rent av speglar sig, i din egen hjärna – precis som om du själv hade utfört den. Barn gör inte som man säger – de gör som man gör. Allt börjar med en automatisk simulering i den egna hjärnan. Det är grunden för lärandet. Men spegelneuronen är även förutsättningen för att du ska kunna sätta dig in i en annan människas situation och kunna dela glädje och sorg, känna empati.
Nu har Beatrice de Gelder, professor vid Cognitive and Affective Neuroscience Lab vid Universitetet i Tilburg i Nederländerna och världsledande på hur känslor överförs mellan människor, tagit kunskapen om icke-verbal kommunikation ett rejält kliv framåt.
– Spegelneuronen är en grov förenkling, förklarar hon. Rädsla smittar, liksom glädje och sorg. Och det sker med hela kroppen. Vi kallar det Emotional Body Language, EBL. Det är mycket snabbare och mer automatiskt än vi trott. Vi behöver inte ens vara medvetna om det, än mindre kunna se personen som ”smittar”. Det hela började med en blind man från Schweiz.
Blind man avslöjar ”sjätte sinne”
En dubbelsidig stroke skadade syncentrat på en schweizisk man. Han blev blind. Men det visade sig att han ändå ”såg”. När man lade ut olika föremål på golvet promenerade han runt dem – precis som om han såg! Han förstod inte själv sin bedrift och forskarnas uppståndelse. Allt skedde undermedvetet – han såg ju inget!
Mannen har något som kallas för ”blindsyn”. Det innebär att de mer utvecklade delarna av hans syn är förstörda, istället känner han det han ”ser”.
De speglade leenden de inte kunde se
Forskargruppen började studera detta märkliga fenomen, först på fler patienter med blindsyn. Försökspersonerna fick sitta framför en dataskärm som ömsom visade känslofyllda ansikten ömsom neutrala. Det visade sig att de reagerade på uttrycken i ansiktsbilderna på skärmen, ansikten de inte kunde se! Ett glatt ansikte och de drog på mungiporna och utan att