Sömn

Healthy Mind Platter


 

Sömn och sovtid

Att sova på maten har sina fördelar. Att sova på kunskap likaså.

Att sömn är nödvändigt för lärande och minne vet vi sedan länge. Förutom att bevara minnet så hjälper sömnen till att skapa nya, unika kombinationer av information vilket underlättar när det kommer till att plocka ur kärnan i sammanhanget och att få insikter.

Inte bara en god natts sömn kan göra underverk, utan även en tupplur mitt på dagen gör att kunskapen fastnar bättre.

En studie publicerad 2008 i Journal of Sleep Research visade att en kort periods sömn, till och med så kort som 6 minuter, innebar en förbättring i förmågan att minnas en lista med ord jämfört med att inte ha sovit. Men ännu bättre effekt hade en tupplur på 35 minuter! Sömnforskaren Jessica Payne betonar nu vikten av att komma in i djupsömn, det som kallas ”slow wave sleep”. I en nyligen publicerad artikel sammanfattar hon den senaste forskningen om hur minnen lagras under sömn.

Om sömnen inte innehåller djupsömn utan bara lättare REM-sömn, som i den korta 6-minuters tuppluren, så befästs inte minnet lika bra. Dessutom är det fördelaktigt om tuppluren sker nära inpå inlärningstillfället.

Att få till en tupplur som består av så stor del djupsömn som möjligt underlättas om man förlägger den senare på dagen, när man inte längre är helt utvilad från natten och då hjärnan hunnit få intryck som ska bearbetas.

Sömn viktig för hjärnans plasticitet

Förmågan att bearbeta och minnas ny information är helt beroende av synaptisk plasticitet, dvs föränderligheten hos nervernas kontaktpunkter med varandra. Det tillkommer och släcks ner synapser hela tiden. Sömnen har visat sig ha en viktig roll för denna ständiga ombyggnation. Det sker genom en återaktivering och befästning av nyligen aktiverade synapser. De nyskapade synapserna behöver återaktiveras för att upprätthållas. Sömnen erbjuder ett perfekt tillfälle för att en sådan återaktivering ska kunna ske.

Källor
Payne et al. The Role of Sleep in Human Declarative Memory Consolidation, Curr Topics Behav Neurosci, 2014 

Paynes rigorösa sammanfattning av sömnforskningen kan köpas för 25 euro här: http:// link.springer.com/chapter/10.1007/7854_2014_341

Publicerat av:
Marie Ryd
Marie Ryd
1 februari 2014

Kontakt: 0708 - 67 48 70
marie.ryd@missinglinks.se
Tillbaka till Forskningsbanken