Många har upplevt hur det känns att ha en inre klocka som är ur fas, exempelvis när vi byter tidszon och får jetlag. Vi känner oss trötta men har ändå svårt att sova. Matsmältningen fungerar inte riktigt som den ska, man kan få huvudvärk eller känna sig illamående.
Den inre klockan är inställd för ett liv på savannen men vi lever i ett samhälle med ständigt upplysta städer. Vi har arbeten med obekväma arbetstider och ibland befinner sig medarbetarna i andra tidszoner. Inte konstigt att den inre klockan lätt hamnar i obalans. Forskare pratar nu om ”social jetlag” – och tillståndet är inte oproblematiskt för vår oss.
Kronotyp och social jetlag
Är du en ”early bird” eller en nattuggla? De flesta har en tydlig preferens och på forskarspråk heter det att man är en tidig eller sen kronotyp. En person som är en tidig kronotyp har en biologisk rytm med mycket energi på morgonen. En sen kronotyp är istället piggast under sen kväll/ natt. Social jetlag uppstår när omgivningen kräver att man är vaken och presterar på de tider som inte passar med den egna dygnsrytmen. Även sena helgnätter kan bidra till social jetlag. Om antalet sömntimmar skiljer sig mycket åt under veckans dagar kan dygnsrytmen lätt påverkas. Holone bad Louise Sjöholm, forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet utveckla: – Samhället är nog mer anpassat till morgonmänniskorna och sämre till extrema kvällsmänniskor, säger Louise. Är man en mer extrem kronotyp är det större risk att man hamnar ur fas med dygnsrytmen. Det får effekter på hormonnivåer, melatonin, kortisol men även kroppstemperatur mm.