På Massachusets Institute of Technology, MIT har man sedan 90-talet bedrivit forskning på vanor. Professor Ann Graybiel är hjärnforskare och har lett flera av dessa experiment. Hon beskriver hur vanor kan yttra sig på olika sätt. De kan vara fysiska beteenden eller känslor som rullas ut i oss som ett dominospel. Oavsett uttryck delar alla vanor en central egenskap – de är ”envisa”! När du väl gjort ett beteende till en vana är det mycket svårt att bryta den.
En vana definieras som en återkommande handling som ofta utförs omedvetet och som utlöses av en specifik signal t ex upplevelsen av en särskild miljö, en känsla eller en viss tidpunkt. Det handlar om automatiserade beteenden som du ägnar dig åt utan att vara medveten om dess konsekvenser.
Vanor sparar tankekraft
Människor är ”vanedjur”. En del forskare tror att detta varit en förutsättning för vår arts utveckling. Forskning visar att de basala ganglierna är inblandade i lagringen av vanor. Dessa är evolutionärt sett urgamla hjärnstrukturer belägna mitt i hjärnan.
Vanor skapas för att hjärnan är dyr i drift och behöver spara energi. I princip kan alla beteenden bli till vanor. När du automatiserar frigörs energi till tankekraft som du kan lägga på annat. Att lära sig cykla kräver totalt fokus. Men en van cyklist kan cykla och samtidigt prata, sjunga, planera middagen och lyssna på radio.
Hur formas en vana
Vanor automatiseras genom en process som kallas för ”chunking”. Denna process äger rum i den del av de basala ganglierna som kallas för striatum. ”Chunking” innebär att hjärnan omvandlar en lång sekvens av beteenden till en enda enhet – en automatisk rutin. Genom att informationen ”chunkas” blir informationsbitarna större och antalet reduceras. Det är samma princip som hjärnan använder för att minnas. Om du ska minnas de tio siffrorna 0702347823 blir det så mycket lättare att minnas om du klumpar ihop dem till färre bitar: 0702 347 823. När det kommer till beteenden gäller samma sak. Tandborstning upplevs av de flesta som en enskild aktivitet. I själva verket är varje litet ”gnugg” med tandborsten en egen liten aktivitet, ett eget beteende som kräver en omfattande hjärnaktivitet för att du ska kunna utföra den. Men din hjärna har ”chunkat” alla dessa små aktiviteter och gjort tandborstning till en vana. Alla tandborstgnugg har blivit automatiserade så att vi inte behöver tänka på varje enskilt drag.