Synen på kultur har lämnat stadiet som ett passivt intag av konst, opera och teater. Idag vet vi att kultur kan förändra hjärnan till det bättre såväl när vi passivt betraktar, som aktivt deltar i olika kulturaktiviteter. Och det är mycket tack vare spegelneuronen.
Kultur kan på ett unikt sätt gå bakom orden, det vill säga de försvar som vi ofta tror är den enda vägen till framgång, säger Eva Bojner Horwitz.
När hjärnan förändras, som den gör när vi aktiverar oss på olika sätt med kultur, tycks en rad intressanta effekter följa med som ökad minneskapacitet, nya kontaktytor mellan hjärnans olika nätverk och ökad möjlighet till nyinlärning.
Jag måste dansa
”Jag kan inte stå still, jag måste dansa!”, kontrade Eva när hon som 2-åring blev tillsagd att stå still. Vid 6 års ålder började hon med gymnastik, som 10-åring befann hon sig på elitnivå och turnerade i USA och Europa. När hon fyllde 20 slog det henne att nu måste hon börja begripa vad som mer var viktigt i livet och en inre resa började. Hon utbildade sig till sjukgymnast med ett specialintresse för psykosomatisk medicin och stressrelaterad ohälsa. Efter forskarutbildning vid Folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala Universitet och tre års utbildning vid Danshögskolan i Stockholm la hon fram sin doktorsavhandling 2004. Hon startade dessförinnan Riddargårdskliniken där hon sedan snart 20 år tillbaka använder multimodala konstnärliga metoder vid stressrelaterad smärta.
Förvånande resultat gav mersmak
Eva började tidigt i sitt arbete med patienter att fundera på om rörelse och musik kunde påverka olika smärttillstånd. Hon fann förvånansvärt lite internationell forskning i ämnet. Evas avhandling visade hur dans och musik i form av sk Creative Art Movement Therapy, påverkade smärtupplevelsen hos kvinnliga patienter med fibromyalgi. Efter 6 månaders dans mådde patienterna bättre och hade minskad smärtupplevelse. Det något förvånande resultatet visade att de biologiska markörerna på stress inte påverkades nämnvärt förrän rätt sent efter avslutad behandling. Det som var anmärkningsvärt, och helt ny kunskap, var istället hur snabbt patienternas kroppsmedvetenhet och motorik förbättrades!