Människan är en social varelse. Allt sedan vi reste oss upp på två ben har vi organiserat oss i grupper för att tillsammans utveckla idéer, fatta beslut och bestämma om vägen framåt. Två amerikanska professorer, Cass Sunstein och Reid Hastie, har undersökt vad som händer vid besluts- fattande i grupp. I boken ”Wiser – Getting beyond groupthink to make groups smarter” väver de samman beteendevetenskaplig forskning och beteendeekonomi med egna erfarenheter.
När det finns en spridning av perspektiv, uppfattningar och idéer skapas en kollektiv intelligens som bidrar till de bästa och mest genomtänkta besluten. Mångfald är nödvändigt för framgångsrikt beslutsfattande i en grupp. Men det är inte alltid mångfalden kommer till uttryck – trots
att den finns där. Vad händer när någon i gruppen tystnar och inte delger sina uppfattningar? Sunstein och Hastie beskriver två anledningar.
Dominanta informationssignaler
Ett skäl till att någon eller några tystnar i en grupp och mångfalden går förlorad är när en eller flera individer tidigt är fasta i sin övertygelse, när de anser sig ha relevant kunskap och veta vad som gäller. Dessa individer är tydliga med vad de står och de sänder ut, vad Sunstein och Hastie kallar för, starka informationssignaler. Detta resulterar i att andra i gruppen kan bli osäkra på sin egen faktakunskap i ämnet. De tystnar. De kanske till och med väljer att förkasta sin uppfattning innan de ens presenterat den för gruppen. Psykologen Solomon Aschs kända experiment är ett lysande exempel på detta.