Synapserna förändras
Vår hjärna är formbar och det visar sig bland annat i att nervcellernas kontakt-ytor, synapserna (se faktaruta), blir fler eller färre, starkare eller svagare, större eller mindre, beroende på hur mycket de används.
Nu har forskarna upptäckt att vissa nervceller har två kontaktpunkter med varandra: axonen sitter ihop med sin nervcellsgranne med två dendrittaggar istället för med bara en. Fyndet tyder på att dubbel information skickas från den sändande till den mottagande nervcellen. Men när man undersökte dendrittaggarna fann man också att de förekom i olika storlekar – ett tecken på att det är olika information som överförs. Man fann totalt 26 unika storlekar på dendrittaggar, till skillnad från de 3 man tidigare sett. Ett större antal synapsstorlekar betyder att vi har större kapacitet att lagra information.
– Det här handlar om en 10- dubbling av lagringskapaciteten i hippocampus jämfört med vad vi tidigare trott, och då är vi uppe i häraden en biljon bytes, säger forskarna.
AI - artificiell intelligens – hisnande
Vi ber Harald Kjellin, professor i systemvetenskap vid Stockholms Universitet, att förklara hur hjärnans kapacitet med hisnande en biljon bytes, 1012, 1 terabyte står sig i en jämförelse med datorer.
– På ett litet löstagbart minneskort till din dator eller mobiltelefon kan man idag spara 512 Gigabyte = 512 miljarder byte. Externa hårddiskar till persondatorer kan rymma 3 Terabyte vilket motsvarar 3000 miljarder bytes. Det verkar alltså som om datorerna fortfarande har betydligt större minneskapacitet än människan.
Samtidigt måste vi skilja på den typ av funktioner som en dator kan utföra och de funktioner som en människa kan utföra, förklarar Harald. En dator kan utföra otroligt många komplexa matematiska beräkningar på kort tid, vilket människans hjärna inte kan. Datorer tänker huvud-sakligen algoritmiskt och sekventiellt och de kan göra detta med en hastighet som är många 1000 gånger snabbare än vad en människa klarar av.
Det sekventiella logiska tänkandet hos en människa är mycket långsamt.