Jessica Payne, forskare från Harvard Medical School och chef för ”Sleep, Stress & Memory Lab” lyfte i sitt spännande föredrag fram tre områden som måste vara på plats för att hjärnan ska fungera optimalt. Payne presenterade robust forskning, egen och andras, som visar att den verkställande hjärnan behöver:
• Ett visst stress påslag
• Regelbunden sömn
• Positiv affekt; en känsla av entusiasm och glädje.
Lagom stressnivå
Stress behövs, men i lagom doser. Viss stress föranleder utsöndring av stresshormonet kortisol som gör oss alerta och koncentrerade på uppgiften. Höga nivåer av kortisol under lång tid försämrar däremot både minne och kognitiv förmåga. Går det för långt kan det faktiskt leda till minnesförlust av allt utom de negativa minnena. För låga nivåer av kortisol gör oss apatiska och vi tappar motivation och engagemang. Vad som är för mycket eller för lite stress är individuellt och utmaningen ligger i att lära känna sig själv, att hitta sin balans och lära sig känslomässig reglering för de tillfällen då du inte är i balans.
Sömn
Vårt sömnbehov är individuellt och i en population följer det en normalfördelningskurva. De allra flesta behöver 8 timmar per natt, men det finns de som bara behöver 4 timmar medan andra måste ha 12. För lite sömn är en av de mest kraftfulla stressorerna vi har, berättade Payne.
Sov på saken
Den sovande hjärnan är väldigt aktiv. Många tror att hjärnan gör som kroppen, slappnar av. De tycker att ”röda ögon” inte är något problem så länge man orkar vara vaken. Inget kan vara mer fel. En bilförare med sömnbrist kan i tester motsvara resultaten för en som åkt dit för rattfylla.
De regioner i hjärnan som är viktiga för kognition, minnesfunktion och vår känslomässiga balans, dvs hippocampus, amygdala och cingulum (Ord&Begrepp), är faktiskt mer aktiva under REM-sömn (Rapid Eye Movement- eller drömsömn) än när vi är vakna. Dessutom kommunicerar dessa områden med varandra på ett helt annorlunda sätt under sömn än under vakenhet. Vår exekutiva prefrontala cortex, är helt nedsläckt under REM-sömnen, vilket betyder att top-down regleringen från den förnuftiga hjärnbarken är ur funktion. Därför kan vi också drömma helt ”vilda drömmar” där vi flyger går genom väggar eller andra osannolika situationer.