I år är det faktiskt 20 år sedan Daniel Goleman, amerikansk psykolog och författare gav ut succéboken ”Emotional Intelligence” och förkortningen EQ blev ett känt begrepp. Idag är det mer aktuellt än någonsin. Stora internationella företag har under de senaste åren fått upp ögonen för en mjukare syn på intelligens. Kosmetikajätten LÓreal är ett av de många företag som låtit EQ bli en del i rekryteringsprocessen av nya säljare.
I Golemans nya bok ”Focus – The hidden driver of excellence” har han fördjupat sig i den nya forskningen om uppmärksamhet och gjort kopplingar till ledarskap. Till sin överraskning fann han, under arbetets gång, att den nya kunskapen om fokus, uppmärksamhet och närvaro faktiskt förde honom tillbaka till vikten av EQ.
Emotionell intelligens
Emotionell intelligens utvecklades på 90-talet ur en gren inom psykologin som kallas positiv psykologi – ”Lyckans vetenskap” (se Holone 2/2013). Den traditionella synen på intelligens – den som mäts genom IQ-tester – visade sig vara alltför snäv. Att rationellt bortse från känslor när det kommer till kognition och beslutsfattande är inte möjligt. Det stämmer inte med hur hjärnan arbetar. Psykologerna John Mayer och Peter Salovey myntade begreppet EQ, vilket fick internationell spridning och allmängiltighet med Daniel Golemans artiklar och böcker.