Aldrig förut har en så stor del av mänskligheten levt så avskärmade från naturen. Mer än hälften av jordens befolkning bor i urbana områden, och 2015 beräknas det vara upp emot 70 %. Storstäderna drar och urbanisering har många fördelar. Samtidigt visar nya studier att personer i urbaniserade områden löper större risk att utveckla psykisk ohälsa. Forskare från bland annat Stockholm Resilience Center och Stanford University undrar om det kan bero på att stadsmänniskan spenderar allt mindre tid i naturen. I en ny studie fokuserade man på ältande, som har starkt samband med psykisk ohälsa som ångest och depression, och om hjärnans ältande påverkas av den yttre miljön.
Naturen gör gott
När vi omger oss av träd, växter och hav sjunker pulsen och halterna av stresshormonet kortisol minskar. Patienter med utsikt över skog blir friska snabbare och behöver mindre smärtlindring. Även grönområden i städer har visat sig påverka oss positivt. En stor studie från 2013 analyserade data som årligen samlats in från 5000 brittiska hushåll mellan 1991 till 2008. Varje år fick samma individer svara på samma frågor om sin mentala hälsa och sitt välmående. Datamaterialet innehöll svar från över 10 000 vuxna individer som forskarna i studien sedan jämförde med data över lokala grönområden.
Det visade sig att individer som bodde i stadsdelar med fler grönområden generellt var gladare än personer som bodde i stadsdelar med mindre grönområden. När de flyttade närmare eller längre ifrån grönområden påverkades deras mående direkt positivt respektive negativt. Forskarna säkerställde så att andra faktorer som socio-ekonomisk status, hälsa, civilstånd, boendeform och eventuell kriminalitet inte påverkade resultatet.
Andra studier har visat att barn som vuxit upp i höghus med naturområden i närheten hade bättre minne, fokus och impulskontroll. De mådde allmänt bättre i jämförelse med barn som vuxit upp i liknande höghusområden men som inte haft samma direkta tillgång till naturen.
Distraktioner minskar ältande
Ältande beskrivs som återkommande upprepande tankar som fokuserar på negativa aspekter av en själv. Det är exempelvis vanligt att älta tråkiga minnen i ens liv.