Det här med rättvisa sitter djupt i oss människor. Föreställ dig en situation där 100 kronor ska fördelas mellan dig och en kollega. Det är kollegan som bestämmer hur mycket var och en ska få. Du kan antingen tacka ja eller nej till pengarna. Om du tackar nej förlorar ni båda hela kakan, dvs ingen får några pengar alls!
Detta är ett ekonomiskt rättvisespel som kallas Ultimatum Spelet och används av forskare när man vill studera vår omedelbara reaktion på orättvisa och hur känslor ligger i vägen för kloka beslut. Under tiden som spelet pågår mäts din hjärnaktivitet med magnetresonanskamera.
Kollegan bestämmer nu att du ska få 20 kronor medan han själv tänker behålla 80 kronor. Vad svarar du? Med denna fördelning tackar ungefär hälften av de som blir erbjudna tjugan nej och ingen får några pengar. De föredrar att avstå från pengar för att hellre straffa sin kollega, som de tycker agerat orättvist.
Katarina Gospic vid Karolinska Institutet har som del i sin avhandling undersökt 13 män och 22 kvinnor när de spelade Ultimatum Spelet. Hälften av dem fick Sobril, ett ångestdämpande läkemedel, och andra hälften ett sockerpiller, innan de lade sig i magnetkameran och började spela.