Att anta ett så kallat meditativt förhållningssätt till arbetsdagens olika utmanande situationer kan bidra till att arbetsplatsen faktiskt blir den plats där man kan mogna och utvecklas som människa. Det innebär i princip att man skapar ett ”glapp” mellan det som händer och hur man reagerar på det – det handlar om ett par sekunder. Den reflexmässiga autopiloten sätts då ur spel. Detta skapar också bättre villkor för ett hållbart affärsliv, menar forskaren Lasse Lychnell. I somras presenterade han sitt nytänkande vid två världskonferenser inom management.
Holone rapporterar kontinuerligt från den naturvetenskapliga fronten och vad som händer i hjärnan vid meditation. En mängd studier visar att det finns kognitiva vinster med en liten stunds daglig stillhet och en inåtgående uppmärksamhet.
– Men människor kan ha olika avsikt med sin mindfulnessträning, förklarar Lychnell. När avsikten är minskad stress, ökat fokus och bättre motståndskraft mot utmaningar så handlar det om ökad produktivitet och effektivitet. Detta kan beskrivas som att man har en ”instrumentell intention” med sin träning. Den ursprungliga traditionen med meditation har emellertid som mål att eliminera psykiskt lidande, vilket är en mer ”själslig intention”. Denna intention går djupare och är den som intresserat Lasse, när han i 2 år följde sju vd:ar för några mellanstora svenska företag. Alla sju hade mediterat många år.