Daniel Västfjäll är professor i psykologi vid Linköpings Universitet och forskar bland annat på just detta som han i en ny artikel i ansedda PlosONE döpte till ”compassion fade”. Känslor som empati och medkänsla är avgörande för viljan att hjälpa. Empati handlar om människans inneboende för- måga att faktiskt känna samma känsla som den lidande medmänniska vi har framför oss.
– När jag tänker på att hjälpa en annan människa, när jag är i medkänslan, aktiveras samma del av hjärnans belöningssystem som när jag fantiserar om att äta choklad, säger Daniel. Två helt olika fantasier ger samma emotionella vinst. Vi vill donera pengar därför att vi får en stark känslomässig belöning av att ge. Och det är ju tur – det blir en riktig evolutionär win-win.
Goda gärningar är det klister som gör samhällen hållbara, säger Västfjäll.
Vill inte ge!
Med hjälp av magnetkameran har fors- karna sett att fotografier på en enskild person, till skillnad från en siluett, akti- verar omfattande nätverk i hjärnan, bla accumbenskärnan (se O&B), som är en del av belöningssystemet. Den positiva känsla som uppstår när vi får information om en person ligger bakom medkänslan och viljan att ge.
Men varför är det så att vi ibland INTE vill ge och hjälpa? Den frågan intresserar Västfjäll alldeles extra. I en serie studier har hans forskargrupp visat att det är lättare att känna medkänsla när det endast gäller en person. Så fort det blir två eller fler dalar medkänslan,