Boken är en guide genom tonårstidens turbulens med syfte att öka vår förståelse för hur den unga hjärnan fungerar. Med hjälp av neurovetenskap och utvecklingspsykologi slår han hål på ett antal myter om tonårstiden och ger oss verktyg och övningar för att bättre kunna hantera den.
Hjärnan integreras
Så vad är det egentligen som pågår i tonårshjärnan? Daniel Siegel menar att impulsiviteten och känslostormarna som präglar tonårstiden inte bara beror på ”bråkiga hormoner” eller att tonåringar är omogna och bara behöver bli vuxna. Det typiska ”tonårsbeteendet” är enligt Daniel Siegel ett resultat av att hjärnans olika delar börjar integreras mer under denna period. Det innebär att hjärnans olika delar först specialiseras mer för att därefter kopplas ihop på ett mer effektivt sätt så att vi blir bättre på att bearbeta information.
Integreringen innebär i själva verket en ombildning och omstrukturering av nervcellernas nätverk. Varje nervcell har tio-tusentals kopplingar till andra celler, och det är dessa kopplingar som förändras och förnyas hela tiden. Vissa kopplingar går tillbaka medan andra ”myeliniseras”. Det innebär att nervcellernas axoner (se O&B) isoleras av ett fettlager som gör att de elektriska impulserna kan färdas snabbare. Nervcellerna kan då kommunicera med varandra mer effektivt.