Vi lever längre. Medellivslängden har ökat nästan oavbrutet sedan 1860. Enligt SCB:s befolkningsprognos förväntas andelen äldre i Sverige öka med 30 % till 2050. Det innebär att en fjärdedel av svenskarna kommer vara 65 år eller äldre då. Detta i kombination med att vi föder färre barn medför att ålderspyramiden ser helt annorlunda ut jämfört med för 100 år sedan. Att hitta nycklar till ett robust åldrande är synnerligen påkallat för den enskilda människans livskvalitet – men även för samhället i stort.
Vi är våra minnen
Vad önskar sig människor på ålderns höst? De allra flesta säger att de vill få vara mentalt friska. Att komma ihåg vad vi har varit med om är viktigt. Erfarenheter och minnen skapar vår historia, identitet och personlighet. Vi är våra minnen! Den nya boken ”Det åldrande minnet” sammanfattar forskningen på området på ett pedagogiskt och lättsamt sätt och benar ut vilka faktorer som är mer avgörande än andra för minnets utveckling över livsspannet. Författare är Lars-Göran Nilsson, professor emeritus i psykologi, DN-journalisten Peter Letmark samt Lars Nyberg, professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet och medlem i Holónes vetenskapliga råd.
Betula-projektet
”Det åldrande minnet” bygger på det 30-åriga forskningsprojektet ”Betula” som startades i Umeå på 80-talet med anledning av Sveriges åldrande befolkning. Forskarna har följt omkring 5000 personer i Sverige för att ta reda på hur minnesfunktioner förändras under vuxenlivet, vilka riskfaktorer som finns för att utveckla demens och vilka tidiga varningstecken som finns. Projektet är unikt och har fått stor internationell uppmärksamhet. Fynden berör oss alla och visar att vägen mot det friska åldrandet börjar redan i barndomen.